Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Waloszek: SHO bude nadále akční

3. 5. 2024

 

V Dělnickém domě v Horní Suché se 12. dubna konal XVIII. Sněm Sdružení hornických odborů (SHO). 40 delegátů si vyslechlo zprávu předsedy SHO Jiřího Waloszka hodnotící činnost odborového sdružení za uplynulý rok a schválilo rozpočet na rok 2024. K delegátům promluvil rovněž předseda Odborového svazu PHGN Rostislav Palička a připomněl březnový X. sjezd svazu v Luhačovicích a přijatý čtyřletý program. Hosty sněmu byli také svazový právník JUDr. Antonín Těšík, svazoví inspektoři Ing. Ivo Kavka a Petr Vavroš, právničky JUDr. Marie Piekarzová a Mgr. P. Havránková. 

 

Jedním z hlavních bodů jednání sněmu byla volba předsedy SHO na další čtyřleté období. Na tuto funkci byli navrženi dva kandidáti. Jan Pejsar z odborové organizace Dolu ČSM a dosavadní předseda SHO Jiří Waloszek, který zastává zároveň funkci předsedy Odborové organizace Dolu Karviná. Po sečtení hlasů vyplynulo, že delegáti sněmu dali důvěru na další čtyřleté období dosavadnímu předsedovi Jiřímu Waloszkovi. HGN staronovému předsedovi poblahopřál a položil mu několik otázek. 


Delegáti sněmu vám opět dali důvěru být v čele významného odborového sdružení na další čtyři roky. Na X. sjezdu OS PHGN jste byl opět zvolen do funkce druhého místopředsedy odborového svazu. Jaký je to pocit a co z toho pro sebe vyvodíte? 

Samozřejmě jsem rád, že jsem dostal důvěru sněmu SHO vést sdružení v dalších letech. Je to velká zodpovědnost a jsem si toho zcela vědom. Udělám s kolegy vše proto, aby i v následujícím období pokračovala podpora a zastoupení našich členů a zaměstnanců, které odborové sdružení zastupuje, nejméně na takové úrovni jako v posledních čtyřech letech. 

 

V jaké situaci se SHO nyní nachází? 
Situace v SHO je stabilizovaná a spolupráce mezi členskými organizacemi je na velmi dobré úrovni, což je z mého pohledu dobrá zpráva, protože situace u zaměstnavatelů, kde působí naši členové, není úplně snadná a rok 2024 nebude stejně jako ty předešlé jednoduchý. 

 

Jaké je hlavní téma pro SHO v letošním roce? 
Témat je samozřejmě více, vždy se to odvíjí od zaměstnavatele. Co je ovšem společné téma všech a priorita číslo jedna, to jsou mzdy a pracovní podmínky členů u jednotlivých zaměstnavatelů. Na to se budeme určitě zaměřovat v první řadě. 

 

Pro přehled, které základní organizace spadají pod SHO? 
V našem odborovém sdružení je devět základních organizací a jsou to odborové organizace Dolu ČSM, Dolu Karviná, Úpravny Darkov, Povrchových provozů OKD, Dolu Paskov, Heimstaden, AWT, DIAMO HBZS a FJFO – o. z. ODRA DIAMO. Tyto organizace působí celkem u pěti zaměstnavatelů, kterými jsou OKD, DIAMO, Heimstaden, AWT a Veolie. SHO vyjednává na základě dohod s organizacemi v OKD. 

 

Jak za situace, kdy doly přešly s částí zaměstnanců pod DIAMO, funguje odborové sdružení? 
Jedinou změnou je, že po převodu utlumovaných částí OKD pod DIAMO působí příslušné odborové organizace samostatně a sdružení jako takové přímo v DIAMU nevyjednává, to se ale může v budoucnu klidně změnit. Přesto spolupráce všech šesti organizací sdružených v SHO je na velmi dobré úrovni. Na společných schůzkách projednáváme řešení problematiky DIAMA a následně při jednáních s vedením podniku vystupují všichni předsedové jednotně. 

 

Jak vidíte budoucnost SHO v době, kdy by mělo v roce 2026 dojít k úplnému konci těžby černého uhlí na posledním Dole ČSM? 
Primárně vzniklo SHO proto, aby zastupovalo zaměstnance OKD tedy ty, které spojuje těžba uhlí. To se děje dodnes a věřím, že se i do budoucna nezmění. Co je však jiné, to je, že na základně postupného vyvádění určitých částí z OKD, jako byly například OKD byty (dnes Heimstaden), OKD doprava (dnes AWT, rekultivace) nebo v neposlední řadě Doly Paskov, Lazy, ČSA, Darkov a HBZS (dnes DIAMO), jsou odborové organizace působící u těchto zaměstnavatelů stále součásti sdružení. Proto se o budoucnost SHO nebojím a věřím, že bude plně funkční i v době, kdy tady těžba uhlí nebude. Samozřejmě dojde k poklesu členů, ale stále tady bude velký počet těch, kteří budou potřebovat zastání odborů u zaměstnavatelů, a na to jsou odborové organizace v SHO určitě připravené. 

 

 

dsc_6753.jpg

40 delegátů si vyslechlo zprávu předsedy SHO Jiřího Waloszka

 

 

 

 

 

Autor: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN č.5/2024

Foto: ivz